χοντρή μαύρη μύγα

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στη γη, που μπορούν να φτάσουν στο έγκλημα, άμα το φέρει η περίσταση. Το ξέρατε ότι η μικρή είχε εξαφανιστεί;»

Με την άκρη του μπαστουνιού του άγγιξε το ένα μετά το άλλο τα άκαμπτα δάχτυλα της νεκρής, πατώντας τα ελαφρά σαν να πατούσε τα πλήκτρα πιάνου.

«Ναι. Ήρθε και με βρήκε η μάνα της, χθες κατά τις εννιά το βράδυ, γιατί το κορίτσι δεν είχε γυρίσει στις επτά για το δείπνο. Τη φωνάζαμε στους δρόμους μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν σκεφτήκαμε όμως το δάσος. Εξάλλου, έπρεπε να ξημερώσει για να γίνει αποτελεσματική έρευνα».

«Θέλετε ένα πούρο;» ρώτησε ο γιατρός.

«Ευχαριστώ, δεν έχω διάθεση να καπνίσω. Κάπως αισθάνομαι βλέποντάς τη».

Στέκονταν όρθιοι και οι δυο μπροστά σ’ εκείνο το αδύνατο εφηβικό σώμα, τόσο λευκό πάνω στα σκούρα μούσκλια. Μια χοντρή μύγα, γαλαζωπή στην κοιλιά, που περπατούσε στον ένα μηρό, σταμάτησε στις κηλίδες του αίματος κι ύστερα άρχισε να περπατάει, πάντα προς τα επάνω· διέσχισε το πλευρό με το ζωηρό και κάπως διακεκομμένο περπάτημά της, σκαρφάλωσε στο ένα στήθος, κατέβηκε για να εξερευνήσει το άλλο, ψάχνοντας κάτι να πιει πάνω στη νεκρή. Οι δυο άντρες παρακολουθούσαν με το βλέμμα την περιπλάνηση εκείνης της μαύρης, χοντρής τελείας.

Ο γιατρός είπε: «Τι ωραίο που είναι, ένα μαύρο σημαδάκι πάνω στο δέρμα. Κάτι ήξεραν οι γυναίκες του περασμένου αιώνα που ζωγράφιζαν μια ψεύτικη ελιά στο πρόσωπο. Γιατί δεν το κάνουν πια;»

.

Από το Η μικρή Ροκ του Guy de Maupassant, σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά, εκδ. Νεφέλη, Αθήνα 1997.

 

2 thoughts on “χοντρή μαύρη μύγα

  1. Ιδέα δεν έχω. Κάθε απόγευμα κλείνω τα μάτια και τραβάω ένα βιβλίο στην τύχη. Χθες, καθώς υπνοβατούσα προς τη βιβλιοθήκη, σκόνταψα στο χαλί και έπεσα και χτύπησα το κεφάλι μου, αλλά σηκώθηκα ξανά -χωρίς ν’ ανοίξω τα μάτια μου ούτε στιγμή- και έπιασα και πάλι έναν κλασσικό, από την άλλη όμως μεριά του Ατλαντικού αυτή τη φορά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s