Παράγοντες που επηρεάζουν την επιθετικότητα των μελισσών

[…]

Η επιθετικότητα των μελισσών καθορίζεται βασικά από τη φυλή, τη γενετική τους ιδιοσύσταση και τον περιβάλλοντα χώρο. Η επιθετικότητα αυξάνεται σημαντικά από την επίδραση παραγόντων όπως είναι:

α) Οι καιρικές συνθήκες: η συννεφιά, οι επικείμενες καταιγίδες, ο ξαφνικός άνεμος και άλλοι παράγοντες που προκαλούν αλλαγές στο ηλεκτρικό πεδίο της κυψέλης.

β) Η απουσία τροφών: το σταμάτημα της νεκταροέκκρισης και η απουσία νερού.

γ) Το είδος της ανθοφορίας: μερικές ανθοφορίες, όπως της καστανιάς, της ερείκης, της κουμαριάς και άλλες.

δ) Η ενδυμασία και συμπεριφορά του μελισσοκόμου: Τα σκουρόχρωμα, τα μάλλινα ή συνθετικά ρούχα, οι οσμές από αρώματα ή τροφές όπως το σκόρδο, η απρόσεκτη, η βιαστική και η μεγάλης διάρκειας επιθεώρηση.

ε) Η κατάσταση του μελισσιού: η ορφάνια ή ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός μελισσών.

στ) Η δηλητηρίαση των μελισσών από εντομοκτόνα.

ζ) Η έντονη ενόχληση από σφήκες, πουλιά ή άλλους εχθρούς.

[…]

Πρακτική μελισσοκομία – Προβλήματα, αιτίες λύσεις, του Α. Θρασυβούλου, εκδ. Μελισσοκομική επιθεώρηση, Ν. Παππάς, Θεσσαλονίκη 2005.

3 thoughts on “Παράγοντες που επηρεάζουν την επιθετικότητα των μελισσών

  1. island, μη ρωτάτε εμένα. Ο Θρασυβούλου το ‘γραψε. Εγώ απλά ξεσκονίζω.

    selitsanos, δε χρειάζεται. Έτσι κι αλλιώς όλοι ξέρουν ότι αυτός φταίει για όλα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s