Φτερνίζομαι.

( αψού ή αψιού; )

Advertisements

20 thoughts on “Φτερνίζομαι.

 1. Μ’ αρέσει, hdd345f, η λόγια προσέγγισή σας σ’ αυτόν τον γλωσσολογικό γρίφο με στοιχεία ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Εγώ ήμουν έτοιμος να το κατατάξω, ελαφρά τη καρδία, στην κατηγορία των λοιπών εις -ψι, όπως π.χ. το «ταψί» (ξέρετε: … αψί, αψιού, αψί, αψί, αψιά, αψιών, αψιά, αψιά, κατά το «ταψί-ταψιού-ταψί-κλπ-κλπ») και να το βάλω στο φούρνο επί δίωρον.

  Πείτε μου όμως, «…σού» ή «…σιού»; Το «…σιου» κατά τη γνώμη μου, εμπεριέχει και κάποια στοιχεία αλλεργικής αντίδρασης, δε νομίζετε;

  υ.γ.1: Τώρα που γνωριστήκαμε, προτιμάτε να σας αποκαλώ hdd345f ή σκέτο «[ ]»;
  υ.γ.2: Καλώς ήλθατε.

 2. @K.K.M
  Κατά τη γνώμη μου (υποκειμενικά δηλαδή) αισθητικά ενδιαφέρον είναι ένα τετράγωνο ταψί σε ένα στρογγυλό φούρνο. Τα Ψ (μεταφορικά Psy)στο ντιβάνι, δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον. Κυριολεκτικά όμως, ένα μεγάλο Ψ (κι εδώ μιλώ για τον φθόγγο) πάνω σ’ ένα ντιβάνι, είναι αδιαμφισβήτητα και με το παραπάνω αισθητικά πολύ ενδιαφέρον. Κάτι σαν μια ξαπλωμένη τρίαινα.

  @kapoloso
  1. Αποκαλέστε με όπως επιθυμείτε, φτάνει να μπορώ να αντιληφθώ πως απευθύνεστε σε εμένα προσωπικά.
  2. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα

  Βλέπω πως ομιλείτε απταίστως την Λαρισαϊκή διάλεκτο. Συνεπώς δεν έχετε ανάγκη από την γνώμη μου για τα φωνήεντα. Αν και πιστεύω, όπως κι εσείς, πως το Ι (γιώτα) οδηγεί σε πλεονασμό.

 3. @ .
  1. Θα σας αποκαλώ «.». Πρόσεξα ότι στη σελίδα σας το έχετε χρησιμοποιήσει ήδη μια φορά.
  2. Η χαρά είναι όλη δική μου, αλλά μη βιάζεστε με τις ευχαριστίες. Ρωτήστε και τους παλαιότερους. :-)

  Μα τι λέτε. Τουναντίον, η γνώμη σας, όπως και η γνώμη του καθενός εδώ μέσα, είναι απολύτως αναγκαία για την συνέχιση της έκρυθμης λειτουργίας του βλογ, για την οποία επί σειρά μηνών αγωνιζόμαστε (έχοντας -μεταξύ άλλων- παραθέσει και στρατιές ολόκληρες από άσκοπα Ι, λεφούσια από υποχόνδρια Ε, φάλαγγες εξαγριωμένων Ω (απ’ αυτά κυρίως αμέτρητα) αλλά και ότι άλλο γράμμα μπορεί να βάλει ο νους σας, σε νηφάλια ή μη κατάσταση).

 4. Ούτε αψού ούτε αψιού. Εγώ είμαι άλλης σχολής. Και εφόσον τρεις μέρες τώρα κάνω μεταπτυχιακό στην προφορά του φταρνίσματος και τη σύσφιξη των κοιλιακών (kopoloso δουλεύει, ευχαριστώ!), ακούστε την:

  Το ψ περιέχει το χειλικό π, επομένως, λόγω του κλειστού στόματος η πίεση στη μύτη αυξάνεται με ανεξέλεγκτα και συχνά δυσάρεστα αποτέλεσματα.

  Αν, τώρα, χρησιμοποιηθεί το «ατσού» λόγω της αντικατάστασης του χειλικού π από το οδοντικό τ το στόμα είναι ανοιχτό, αποσυμφορίζοντας την πίεση στη μύτη και παρέχοντας ένα ήπιο και ελεγχόμενο φτάρνισμα.
  Α-α-α-α-τσούουουουου!

 5. @ dimitris-r
  :-)
  Και στα δύο μέσα έπεσες!
  Αλλά κυρίως οφείλεται στους φασαριατζήδες φίλους μου, οι οποίοι «φτιάχνουν» ατμόσφαιρα.

  @ Κ.Κ.Μ.
  Η «»υποθετική» έκπληξη», είναι κάτι σαν τη «συγκρατημένη αισιοδοξία»;

  @ ΜvsR
  Έχετε απόλυτο δίκιο! Μια νέα γλωσσολογική προσέγγιση και αναθεώρηση, των σωματικών συμπτωμάτων κάποιων συνηθισμένων (και παλαιών) ιογενών λοιμώξεων, όπως το φτέρνισμα ή ο βήχας πχ., είναι πια απαραίτητη.
  Η αλήθεια όμως είναι ότι κάποιες συνήθειες χρόνων είναι πολύ δύσκολο να ξεριζωθούν, ειδικά από τον μεγαλύτερο σε ηλικία πληθυσμό. Στη δικιά μας οικογένεια πχ., μας πήρε χρόνια να μάθουμε στη γιαγιά μας να γράφει το αυγό αβγό, το τραίνο τρένο και τα κόκκαλα κόκαλα (αυτά τα τελευταία ειδικά, της άρεσε να έχουν πολλά κάπα και να τρίζουν). Όσο κι αν αυτό είναι για το καλό της, πώς θα την πείσουμε τώρα, όταν φτερνίζεται, να κάνει Ατσού κι όχι Αψού (που ήξερε τόσα χρόνια);

  @ Λουΐζα
  … αψουλίζομαι, ηψουλιζόμην, αψουλούμαι, αψουλθήσομαι, ηψουλούμην, ηψούλθην, ήψουλμαι, ηψούλμην.

  @ κομποζίσιον
  -στω!

  @ diastimata
  Είναι πράγματι αλήθεια ότι στις μεγάλες πόλεις έχει επικρατήσει η γαλλική εκφορά με τον τονισμό στη λήγουσα. Θα χρειαστεί πια να χωθείτε πολύ βαθιά στην ύπαιθρο για να συναντήσετε ένα παραδοσιακό Αψίου, ή έστω ένα απέριττο Άψου. Θυμάμαι την τελευταία φορά που είχα γίνει μάρτυρας ενός αυθεντικού όσο και σπάνιου Άψου, ήταν το ’88 στην ορεινή, Δυτ. (ακόμη τότε) Γερμανία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s