φυτεία

«[…] Η ανοµοιοµορφία της φυτείας και κατεπέκταση το κατά πόσο η φυτεία αξιοποιεί αποτελεσµατικά τους διαθέσιµους πόρους αντικατοπτρίζεται από την κατανοµή συχνότητας των φυτών µε βάση την απόδοσή τους. […] Όσο αυξάνεται η ανοµοιοµορφία, παρατηρούνται µεγαλύτερα ποσοστά φυτών στις χαµηλοαποδοτικές κλάσεις, µε αποτέλεσµα να µειώνεται η µέση απόδοση ανά φυτό και τελικά αυτό οδηγεί σε µειωµένη παραγωγικότητα ανά µονάδα επιφάνειας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι µε μεγάλες διαφορές µεταξύ των φυτών, αυτά που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και για το λόγο αυτό πλεονεκτούν, αποδίδουν µεν περισσότερο αδυνατούν όμως να αναπληρώσουν πλήρως τις απώλειες από τη μειωμένη απόδοση των καθυστερημένων φυτών. Με άλλα λόγια όχι µόνο δεν υφίστανται συνθήκες ίσοανταγωνισμού, αλλά υπάρχουν φυτά που εμφανίζουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο ανταγωνισµός που αναπτύσσεται στην περίπτωση αυτή αναφέρεται ως αρνητικός ανταγωνισμός. Σε συνθήκες μάλιστα ακραίου αρνητικού ανταγωνισμού το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ορισμένων φυτών είναι τόσο μεγάλο ώστε τα διπλανά να µη προλαβαίνουν να φτάσουν το αναπαραγωγικό στάδιο και συνεπώς να είναι άγονα, γεγονός που εξηγεί ακόμη περισσότερο τη μειωμένη παραγωγικότητα


Από: Βελτίωση φυτών – Αρχές & Μεθοδολογία, Ι.Σ. Τοκατλίδης

Advertisements

8 thoughts on “φυτεία

 1. «…Αποτελεί δε η τάσις αύτη των «προνομιούχων» φυτών, αμάχητον τεκμήριον περί του βαθμού της κοινωνικής και αντιληπτικής τους αναπηρίας. Τοιουτοτρόπως δημιουργείται αυτομάτως επίκτητος εμφάνιση ζιζανίων (ότε αρέσκονται όπως θεωρούν εαυτούς προνομιούχους), εις τας πάσης φύσεως αγροτοκαλλιέργιες, αίτινες, εάν μεν είναι συμφεροντολογικαί, δόλιαι και ταξικαί, διατηρούν τουλάχιστον (κακώς βέβαια) την σοβαρότητα των συμφερόντων των.Τυγχάνουν δηλαδή ευκόλως αναγνωρίσημες, άρα και μαχητές. Εάν όμως είναι δήθεν-πνευματικαί και αριστοθεοκρατικαί, περιέρχονται συν τω χρόνω εις πλήρην αποβλάκωσην. Άρα φέρουν κτηνώδη ισχύν, καθιστώντας τες σχεδόν ακαταμάχητες.
  Εις τα φαινόμενα τούτα, οφείλουν τον εκφυλισμόν τους, εν γένει, αι σύγχροναι, καθ΄ημας, δυτικαί αγροτοκαλλιέργιαι, και την ανεπάρκεια της
  η τρέχουσα θεωρητική γεωπονία…»

 2. «[…] Υπάρχει ένα τεράστιο καταστροφικό και αρνητικό έργο που πρέπει να επιτελεστεί.»

  Τριστάν Τζαρά, «Μανιφέστο του Ζιζανιονισμού».

 3. @cd
  «Σε περίπτωση όπου απειληθεί ο εφοδιασμός της Κοινότητας, είναι δυνατόν να ληφθούν ειδικά μέτρα που δεν συνεπάγονται διακρίσεις.»

  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 404/93 του Συμβουλίου, της 13ης Φεβρουαρίου 1993, για την κοινή οργάνωση της αγοράς στον τομέα της μπανάνας.

  @ φχκ
  «Αμ εγώ σύντροφοι; Δε ζαλίζομαι; …Ζαλίζομαι κι εγώ!»

  Graffiti (Московское метро, Бутовская линия 1935)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s